Hvorfor skal du bruge plugs?
En plug – også kendt som rawlplug eller dybel – er et lille rør, som en skrue sættes ind i. Formålet med at anvende en plug i forbindelse med en skrue er at forstærke skruens evne til at holde fast. Plugs bruges oftest i vægge eller lofter, der er lavet af beton, gips, mursten eller gipsbeton. Træ er det eneste materiale, hvor skruen kan sidde fint i uden plugs. Fordelen ved at anvende dybler i forbindelse med en konstruktion i en hård væg af f.eks. beton er, at du er sikret en solid bæreevne. Hvis du derimod fastgør din konstruktion uden en plug, vil den højst sandsynligt ikke sidde ordentligt fast og måske endda falde ned eller briste.
Måske er det fristende at tage chancen, men der kan være flere konsekvenser på én gang. Først og fremmest kan du risikere at få dine dyre ting ødelagt. Eksempelvis har et TV, der falder ned fra væggen, ikke den store chance for at overleve. Det kan også være farligt, hvis du har en hylde til at hænge over sofaen, og den en dag falder ned på nogen. Alt efter hvilken væg det er tale om, kan det gøre rimelig stor skade på væggen. Derfor anbefaler vi altid, at du bruger plugs, når du skal hænge noget op på en væg af mursten, beton eller gips.
Sådan finder du de rigtige plugs
Der findes forskellige typer, og hvilken en du skal anvende, kommer an på, hvilken type væg eller loft du skal installere den i. Inden du køber plugs, skal du altså altid sætte dig ind i, hvilken type væg du har, så du ved, hvilke du skal købe til. F.eks. hvis du skal hænge noget op på en betonvæg, så nytter det ikke noget at forsøge sig med plugs, der er beregnet til gipsvægge. I Silvan finder du plugs til de forskellige typer af vægge. Du kan få plugs, der er fremstillet af nylon, stål eller plast og i flere forskellige længder eller størrelser.
Det er vigtigt, at plugs sidder godt og bliver ved med at sidde godt. Derfor bør du vælge den rette i forhold til skruen. Her er det vigtigt, at skruen passer i den. Som tommelfingerregel skal skruens længde minimum være 10 mm længere end den valgte plug. Omvendt bør skruens diameter være 1-2 mm mindre end pluggens diameter. Du bør også undgå at købe nogle i dårlig kvalitet. Det kan helt enkelt være materialet, der føles tvivlsomt – f.eks. kan nogle af dem, der er fremstillet i plast være meget tynde eller bløde. I sådan nogle tilfælde kan du risikere, at materialet går i stykker inde i væggen. Det kan ske, idet at skruen bores i, at materialet flækker og dermed sidder både plug og skrue løsere.
Hvilke plugs findes der?
Der findes flere typer plugs. Nogle kan anvendes til flere formål, hvorimod andre er beregnet til ét eller få bestemte formål. Du kan få til forskellige typer vægge, heriblandt nogle der egner sig til beton, gasbetonplugs til gasbeton, og hulrumplugs til hulrum. Du kan også få universalplugs, som kan anvendes til flere typer vægge. Ekspansionspluggen er kraftfuld, hvilket passer godt til massive materialer, hvor bæreevnen også skal være høj. Derudover kan du også finde øskner, kroge, loops og stålvinkelkroge, hvor der medfølger plugs til. På denne måde skal du ikke bruge tid på at finde ud af, hvilken der passer til hvad.
Det samme kan du få med en sømplug, hvor du får en plug med en sømskrue i. Det er smarte ved dette er, at du blot skal bore et hul til sømpluggen og derefter banke den i væggen (beton, gasbeton, gipsplader m.m.). Kippluggen er en anden type, som anvendes i gipsvægge (også i dobbeltlag) eller gipsloft. Den har bæringselementer, der folder sig ud på bagsiden af væggen. En kipplug med krog er smart til loftet, hvis du gerne vil hænge en lampe op (den skal dog ikke være for tung). Du kan også få en kipplug, der kan anvendes i træ og beton.
Hvilke plugs passer til din vægtype?
Det er, som tidligere nævnt, vigtigt, at du anvender de rigtige plugs til den specifikke vægtype. Men som du sikkert allerede har set, er der en del at vælge imellem. Bliv klogere på, hvad du skal bruge til henholdsvis betonvæg, gipsvæg og murstensvæg.
Betonvægge
Hvilke plugs der passer til betonvæggen kommer an på, hvad du skal hænge op. Det er nødvendigvis ikke de samme, du skal anvende til en billedramme som til en reol. Hvis du skal hænge mindre ting op, kan du blot nøjes med almindelige plugs. Skal du hænge tungere ting op, kan du med fordel anvende en ekspansionsplug. Denne type udvider sig inde i væggen, og sidder derfor godt fast.
Gipsvægge
Gipsvægge kan være en smule svære at arbejde med, da gips er et meget porøst materiale, og derfor kan det godt være en udfordring at få din plug til at sidde ordentligt fast. I Silvan kan du få plugs der er beregnet til gipsplader, så du er sikker på, at din væg ikke bliver ødelagt. Du skal dog altid være opmærksom på, at bæreevnen i en gipsvæg er begrænset, og derfor bør du undersøge om, der er en plade inde i væggen, som kan hjælpe med at holde på din konstruktion.
Murstensvæg
Skal du f.eks. hænge en reol op på en murstensvæg? Så kan vi anbefale at anvende en karmpløk. Denne form for plug har en høj bæreevne og er derfor ideel til ophæng af tungere ting. Du kan også bruge universalplugs, hvis du skal hænge mindre genstande op, eksempelvis billedrammer. Uden plugs i muren, kan du risikere, at murstenen smuldrer, hvis du forsøger at bore en skrue ind. Det kan yderligere være med til, at skruen ikke sidder godt nok fast. Og sidder skruen ikke godt nok fast, kan den risikere at falde ud af muren – uanset om det er en tung eller let genstand, der hænger på skruen. Husk også, at det er no-go at bore i en fuge.