Silvan lader græsset gro

Måske har du bemærket, at græsset er blevet lidt længere foran nogle af Silvans butikker. Det er ikke, fordi vi har glemt at slå det. Nej, det er faktisk meningen. Silvan vil nemlig lade græsset gro på vores græsarealer. Det vil vi, fordi vi vil styrke naturenbiodiversiteten og klimaet. En vild græsplæne giver planter, dyr og insekter en masse nye levesteder, som de ikke ville have, hvis vi slog og plejede græsset. Dermed giver vi noget igen til naturen og er en lille del af at genskabe artsrigdommen og livet i naturen.

Fordele ved en vild have

Det er blevet mere og mere populært at omlægge hele eller dele af private haver til vilde haver i Danmark. Faktisk er op imod en tredjedel af de danske haver helt eller delvist lavet om til vilde haver. Det er der også gode grund til, da der er mange fordele ved en vild have. Først og fremmest er en vild have nemlig med til at genskabe naturen, hvilket er en kæmpe fordel for insekter og planter. På en velplejet og trimmet græsplæne har naturen ikke særligt gode muligheder for at boltre sig. Der er bl.a. følgende fordele ved en vild have:

  1. Artsrigdom: Du får en artsrig have. En kultiveret have, som du passer og plejer, og hvor du bruger gødning, er ikke særligt artsrig. Med en vild have får du et område med en masse forskellige blomster- og plantearter. Det giver nogle helt fantastiske dufte og farver i haven.

  2. Biodiversitet: Du styrker biodiversiteten. En vild have giver mange gode levesteder for insekter, sommerfugle, bier og havens dyr generelt. Du giver dermed noget tilbage til naturen og biodiversiteten med en vild have.

  3. Liv: Du får en have fyldt med liv. I forlængelse af at du styrker biodiversiteten med en vild have, skaber du også et mangfoldigt liv. Du vil derfor se en have fyldt med smukke sommerfugle og kvidrende fugle.

  4. Klimavenlighed: Du gør noget godt for klimaet. En vild have med masser af buske, træer og planter lagrer en hel del CO2. Da du også bruger havemaskiner væsentligt mindre og ingen gødning, udleder du mindre CO2 på denne måde. Alt i alt er en vild have meget mere klimavenlig end en kultiveret have.

  5. Pleje: Du skal ikke pleje en vild have så meget som en kultiveret have. Selvom vilde haver bestemt kræver pleje, så er der ikke så meget arbejde som med en kultiveret have. Du skal et par gange årligt slå den vilde have ned og fjerne dominerende arter. Men du er fri for at pleje og slå græsset flere gange om ugen og at luge ud i blomsterbedet.

  6. Bestøvning: Når du skaber bosteder for bier, sommerfugle og andre nyttige insekter, får du til gengæld en masse hjælp til bestøvning af din have. Måske har du oplevet, at du går og venter på, at jordbærrene eller æblerne i din have kommer frem. Det kan være, fordi der ikke er nok bier eller andre insekter til at bestøve blomsterne på dine frugttræer og frugtbuske. Med en vild have kan du tiltrække flere bier og sommerfugle.

Guide: Sådan skaber du selv en vild have

En vild have er en perfekt mulighed for at byde naturen ind i din have. Du kan få en rigtig naturoplevelse i haven med et varieret udvalg af planter, dyr og insekter. Din have bliver derfor helt unik, hvis du lader den gro vildt. Du giver derfor ikke kun en gave til naturen og biodiversiteten med en vild have, men også til dig selv og familien. Du kan se din have udvikle sig fra år til år, som der kommer nye arter og dyr i haven. Det er også en supergod mulighed for at lære dine børn mere om natur og dyreliv.

En vild have er selvfølgelig noget anderledes end en almindelig villahave med en veltrimmet græsplæne og blomsterbede uden ukrudt. Du er måske bange for, at en vild have vil fremstå uplejet og rodet. Men det behøver en vild have slet ikke. Faktisk kan du gøre den enormt flot og farverig med de rigtige blomster og planter. Hvis du også plejer den på den rigtige måde, kommer den ikke til at ligne en uoverskuelig mark af ukrudt. Du kan nemlig godt fjerne planter som mælkebøtter og tidsler, hvis de bliver for dominerende. Hvis du ikke vil lave hele din have om til en vild have, kan du også udvælge specifikke områder til at gro vildt.

Gode råd til at skabe en vild have

  • Så naturblomster på græsplænen: For at tiltrække insekter og sommerfugle til din have kan du så forskellige frøblandinger på græsplænen. På den måde kan du også få en flot blomstereng på din vilde græsplæne

  • Nedsæt næringsindholdet i jorden: Hvis din jord i haven har for meget næring, kan det være svært for de vilde blomster at gro, og tidsler og lignende vil overtage. Det kan her være en god idé at nedsætte næringsindholdet i jorden. Det kan du gøre ved at fjerne 10 cm. jordlag og erstatte det med f.eks. en sandblanding på de ønskede områder.

  • Lad haveaffaldet blive i haven: Du kan med fordel lade haveaffaldet blive i haven frem for at køre det til genbrugspladsen. Det er både bedre for miljøet og din have. Der gemmer sig nemlig en masse god næring i haveaffaldet, som er godt for dyr og planter. Skær det f.eks. i småstykker, og spred det rundt om hække og blomster. Du kan også samle det i en kompost.

  • Lad være med at bruge gødning: I en vild have skal du slet ikke bruge gødning – hverken natur- eller kunstgødning. Gødning er både problematisk for klimaet og gør, at nogle planter bliver for dominerende. Det giver en mindre artsrigdom

  • Insekthoteller giver gode levesteder for insekter: Insekthoteller er små opholdssteder for insekter. Ved at placere nogle af disse rundt i haven kan du skabe gode muligheder for insektliv.

  • Få et varieret udvalg af hjemmehørende planter: For at skabe en have med masser af liv skal du have mange typer planter – både træer, blomster og buske. Husk, at planterne skal være hjemmehørende og passe til typen af jordbund i dit lokalområde.

  • Slå græsset ned 1-2 gange om året: Dyr vil i naturen græsse din vilde græsplæne. Da du nok ikke har dyr til det i haven, bør du 1-2 gange om året slå din vilde græsplæne. Husk at fjerne græsset, så der ikke kommer næring til jorden. Du kan slå græsset om foråret og sensommeren. Hvis du har nogle vilde blomster på plænen, som du gerne vil bevare i næste sæsonen, kan du slå uden om dem, hvis de ikke har sået frø.

  • Skab gerne stier og trimmede områder i haven: Det bedste vil selvfølgelig være, at hele din have blev vild. Dog skal du nok også bruge den aktivt. Derfor kan du sagtens slå nogle områder, som du og børnene kan bruge til at spille fodbold eller andre aktiviteter. Du kan også skabe stier i de vilde haveområder for at gøre dem mere overskuelige.

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Silvan-butikker med vildt græs

Herunder finder du et kort over de butikker, som er startet med vores koncept om at lade græsset gro. Lige nu er det ikke alle butikker, som har en vild græsplæne, men det er heller ikke alle butikker, hvor det er muligt. Hvis du er blevet inspireret til at lave et vildt område i din have, kan du altid finde den nærmeste Silvan butik iblandt alle vores butikker.

  • Silvan Aalborg – Håndværkervej 21 – 9000 Aalborg

  • Silvan Randers – Ydervangen 2 – 8920 Randers NV

  • Silvan Viborg – Industrivej 28 – 8800 Viborg

  • Silvan Silkeborg – Bredhøjvej 34 – 8600 Silkeborg

  • Silvan Hovedkontor – Edwin Rahrsvej 88 – 8220 Brabrand

  • Silvan Fredericia – Nordre Ringvej 7 – 7000 Fredericia

  • Silvan Svendborg – Ole Rømersvej 52 – 5700 Svendborg

  • Silvan Slagelse – Nordvej 1 – 4200 Slagelse

  • Silvan Nykøbing S – Vesterlyngvej 20 – 4500 Nykøbing S

  • Silvan Næstved – Østre Ringvej 65 – 4700 Næstved

  • Silvan Maribo – Østre Landevej 47 – 4930 Maribo

  • Silvan Nykøbing F – Holger Brodthagensvej 14 – 4800 Nykøbing F

  • Silvan Roskilde – Industrivej 26 – 4000 Roskilde

  • Silvan Køge – Gl. Lyngevej 2B – 4600 Køge

  • Silvan Helsingør – H. C. Ørsteds Vej 12 – 3000 Helsingør

  • Silvan Farum – Gammelgårdsvej 93 – 3520 Farum

  • Silvan Gladsaxe – Gladsaxe Møllevej 27 – 2860 Søborg

  • Silvan Valby – Gl. Køge Landevej 85 – 2500 Valby

  • Silvan Tårnby – Kirstinehøj 64 – 2770 Kastrup

  • Silvan Ballerup – Tempovej 3 – 2750 Ballerup