Denne blomsterkasse kan du montere i jorden på lodrette stolper i hvert hjørne. Du kan også bygge blomsterkassen med en bund med f.eks. hjul, så den kan flyttes.
Sådan gør du: Byg din egen blomsterkasse
Lav en indkøbsliste. Du kan lave en skitse af projektet, da det giver dig et bedre overblik over, hvad du skal bruge af materialer. Måske ligger din lokale Silvan tæt på, men det er altså rarest ikke at skulle køre frem og tilbage og bryde op midt i arbejdet. Materialerne fylder en del, så alliér dig med en god trailer. Ellers kan du låne en trailer i Silvan.
Du skal bruge:
-
Stolper 7,5 x 7,5 cm. Trykimprægnerede fyrretræsstolper (antallet afhænger af, hvor stor din blomsterkasse skal være)
-
Beslag (der går otte beslag til hvert lag stolper)
-
Skruer
-
Trædyvler til øverste lag stolper
-
Sandpapir
-
Plastic til indvendigt
-
Grunder
-
Træbeskyttelse i ønsket farve
-
En god pensel
-
Planter
-
Plantejord
Sådan gør du:
Skær alle stolperne til.
Nu skal alle stolperne skæres til i den rigtige længde. Én længde til siderne og én længde til enderne. Målene på vores færdige kasse skal være 250 cm x 50 cm. Så trækker du bredden på en stolpe fra (her 7,5 cm) de to endelige mål og får dermed målet på din side og ende, hhv. 242,5 cm og 42,5 cm. Den er bygget op i seks lag, så der skal skæres 12 stk. af hver. Du skal derudover bruge fire stolper til hjørnerne, som kassen bygges op på. Højden på kassen minus det øverste lag. Skal den ned i jorden, laver du dem bare ekstra lange, det kommer sig ikke så nøje.
Slib alle ender.
Pga. skæringerne er enderne noget skarpe i forhold til stolpens ellers runde hjørner. Vi vil klart anbefale at slibe enderne, inden du monterer stolperne. Det kan gøres i hånden eller med en rystepudser.
Første lag monteres
Kassen bliver bygget op i lag med to ender og to sider. Hvert andet lag forskydes og lægges spejlvendt. Både for looket og fordi det er mest stabilt. Du starter med nederste lag, og har du valgte at lave din kasse på en bund, er det ligetil. Har du valgt at lave den uden, skal du markere på dine hjørnestolper, hvor nederste lag skal være. Det er højden på kassen minus ét lag. Du kan montere første lag ved at lægge en sidestolpe på jorden og hjørnestolpen vandret ovenpå. Start med én side og få den monteret på en hjørnestolpe med et beslag. Bagefter en ende. Det, du skal være opmærksom på, er, at i den ene ende skal hjørnestolpen monteres helt i enden, i den anden skal den monteres en stolpebredde inde. Det skulle du gerne kunne se ud fra billederne. Når man først har fået sat de første stolper på, er det nemt at fortsætte puslespillet.
Puslespillet fortsættes
Når første lag er lavet, er det nemt at fortsætte. Nu har du din ramme, og så er det bare at lægge ovenpå – dog skal du huske at lægge dem modsat laget under. Montér en stolpe ad gangen med beslag, før du går videre til den næste. Fortsæt, til du mangler ét lag.
Inden sidste lag
For at undgå synlige hjørnestopler, beslag og skruer, skal sidste lag monteres med dyvler. Der skal to dyvler i hver stolpe, så otte i alt. Du skal dog være opmærksom, når du markerer de to huller pr. stolpe. Når du har gennemskuet, hvor hullerne skal være, er det bare at bore efter anvisning på pakken. De skal selvfølgelig passe i bredde og dybde til dyvlen. Hullerne bores halvt inde på stolpen og svarende til en halv stolpebredde inde fra, hvor enden vil gå til på øverste lag.
Dyvlerne markeres på sidste lag
Når du køber en pakke dyvler, er der en lille metaldims med til hjælpe dig med at markere, hvor hullet skal være. Den sætter du i det hul, du lige har boret, tager din stolpe til øverste lag, og lægger den så, hvor den skal være. Når du er sikker på, at den ligger rigtigt, presser du den simpelthen hårdt ned og får dermed din markering af, hvor hullet skal bores. Det er smart og nemt! Det gør du med alle fire stolper og får dine otte markeringer, og hullerne bores. Vent med det sidste lag.
Plastikken monteres
Når du kun mangler ét lag og har boret dine dyvelhuller, skal plastikken monteres. Du kan bruge noget kraftigt plastik på en rulle efter ønsket længde. Plastikken skal i for at skåne træet og samtidig holde på vandet, når du vander. Hvis der ikke kommer plastik i, vil alt vandet bare forsvinde ned i jorden i stedet for at blive ved de plantede blomster. Når du har klippet en passende længde af, skal det hæftes fast med en hæftemaskine. Det kan ikke undgås, at hjørnerne bliver lidt ”kraftige” når det skal foldes til at passe ned i kassen. Man kan klippe lidt af for at tilpasse det, men vær opmærksom på ikke at klippe hul på det.
OBS: Inden du hælder jord i kassen, skal der laves lidt huller for dræn i bunden.
Sidste lag
Nu er du klar til at montere det sidste lag med dyvlerne. Tag én stolpe ad gangen; en god klat lim i hvert hul, både på det allerede monterede lag og på stolpen, du skal til at montere. Sæt dyvlerne i den stolpe, du står med, og ikke i det monterede lag, da det er nemmest at styre, når du skal ramme hullerne.
Giv træbeskyttelse
For at opnå den bedste holdbarhed skal den efterbehandles med træbeskyttelse. Du kan vælge at male kassen i den farve, som du ønsker. Husk at vælge en god grunder og pensel, når du skal have grundet kassen, før du maler. Så er der ikke andet tilbage end at give den ønskede træbeskyttelse. Du skal give den to lag.
Nu er du simpelthen færdig! Den er nu klar til at blive monteret i jorden, eller få sat hjul på.