Trækarakteristika, der ikke er reklamationsberettiget

Få et overblik over naturlige kendetegn ved træ her

Træ har nogle naturlige egenskaber og kendetegn, som du bør kende til, før du køber det. Det er nemlig sjældent, at træ er helt lige og uden små ujævnheder, da det er et levende materiale. Det er også en del af charmen ved træ, i modsætning til plastik, at det har sine egne og helt særlige kendetegn. Vil du gerne have et helt lige byggemateriale uden små ujævnheder, bør du i stedet overveje komposit.

Herunder kan du læse mere om de naturlige kendetegn ved træ, som derfor ikke er reklamationsberettiget. Disse kendetegn går ikke ud over kvaliteten ved træet.

Ru overflade

Det er helt almindeligt, at træ har en ru overflade. Det skyldes, at der kan komme spor fra høvlingen, og at der kan være knaster og træfibre, der sidder i den modsatte retning af høvlingen. Med et fint sandpapir kan du fjerne den ru overflade.

Revner / deformation

Da træ er levende, vil det helt naturligt udvide og trække sig sammen, når vejret er henholdsvis vådt og fugtigt samt tørt og solrigt. Det gør, at der kan opstå revner og deformation i træet over tid. Revnerne har umiddelbart ingen betydning for hverken holdbarheden eller stabiliteten i træet. Hvis vejret ændrer sig, kan revnerne nogle gange forsvinde.

Spil i farverne

Efter bearbejdning af træ – såsom trykimprægnering – kan der fremstå et andet farvespil i træet. Dog vil den anderledes farveintensitet i træet jævne sig ud efter noget tid.

Udtræk af harpiks

Harpiks på træoverflader er helt normalt, især på fyrretræ. Det er altså ikke en fejl ved træet, men derimod en naturlig egenskab. Du kan fjerne frisk harpiks med terpentin, mens forvitret harpiks kan fjernes med en spartel.

Knaster i træ

Nogle gange kan det ikke undgås, at der er knaster i træ på trods af grundig kvalitetskontrol. Bl.a. kan knaster falde ud pga. tørt vejr. Knasterne har ingen betydning for træets kvalitet.

Marv

Inde i træets stamme kan der være en smal midterstreg, der kaldes marv. Især under forarbejdning af træet kan marven blive synlig. Dog er marven en helt almindelig del af træets udseende, og den har ingen betydning for dets kvalitet.

Grønne pletter / imprægnering

På trykimprægneret træ kan der ofte være små grønne pletter. Disse grønne pletter er saltkrystaller, som opstår, når harpiksen og imprægneringsvæsken går i forbindelse med hinanden. Det er helt harmløst, og over tid vil saltkrystallerne forsvinde.

Meldug eller skimmelsvamp

Hvis trykimprægneret træ er vådt, eller hvis der ikke er tilstrækkelig ventilation, kan der opstå meldug eller skimmelsvamp på det. Heldigvis befinder det sig kun på overfladen, så det påvirker ikke træets kvalitet eller stabilitet. Skimmelsvamp og meldug kan fjernes med klorholdige rengøringsmidler, hvis træet er hårdt angrebet af det.

Hævelse og krympning af træ

Da træ er levende, kan det ændre størrelse – især i tykkelsen og bredden. Træet ændrer volumen, når det optager fugt (hvor det kan hæve) eller afgiver fugt ved tørring (hvor det kan krympe). Det er derfor helt naturligt, at træet kan ændre volumen alt efter vejrforholdene.

Sådan rengør og vedligeholder du trykimprægneret træ

Du kan rengøre trykimprægneret træ med en haveslange og rent vand. Hvis du bruger en højtryksrenser, bør du bruge en særlig overfladerenser, da træet ikke har godt af, at du renser det med vandstrålen direkte. Ved genstridigt snavs kan du bruge varmt sæbevand og en blød børste.

I udgangspunktet skal trykimprægneret træ ikke behandles, men du kan med tiden behandle det med træbeskyttelse, hvis det gråner. Du kan læse mere i vores guide om træbeskyttelse.

Læs mere i vores guide om træbeskyttelse