Hvilken udendørsbelysning skal du vælge?

I denne guide kan du blive klogere på, hvilken udendørsbelysning du skal vælge.

Loading...

1: Vælg lampe ud fra hvilket behov der skal dækkes

Der findes mange typer udendørsbelysning, som kan dække forskellige behov. Derfor er det en god idé at finde ud af, hvad lampen skal kunne. Gør dig følgende overvejelser:

Skal lampen lyse op på bestemte steder og tidspunkter?

Skal lyset byde gæster velkommen, f.eks. i indkørslen eller ved hoveddøren?

Skal lampen skabe hygge?

Skal lyset danne en hyggelig ramme på terrassen eller rundt omkring i haven?

Skal lampen være funktionelt?

Skal lyset være skarp nok til at kunne arbejde i de mørke timer? Eller f.eks. belyse omkring stier.

2: Tjek IP-koden på lampen

Belysning (og kontakter) skal altid have en IP-kode, der indikerer, at produktet kan tåle at blive anvendt udendørs. IP-koden fortæller om tæthedsgraden, bl.a. hvor meget regn, bump og støv genstanden kan holde til. Ud fra koden kan du vurdere, om det passer til dit behov.

Bemærk: Oplysningen af IP-klassen omfatter ikke kun lys og lamper, men kan også være oplyst på mange andre typer af produkter.

3: IP-koder – beskyttelsesgrad

Der findes flere IP-koder, som indikerer, at produktet kan anvendes udendørs. Men de har nogle forskelle, og her er det altså en god idé at kigge godt efter. I skemaet herunder kan du se, hvad de forskellige IP-klasser betyder. En IP-kode består af 2 cifre (i nogle tilfælde suppleret med et bogstav).1. Ciffer. Det første ciffer fortæller om beskyttelsesgraden mod indtrængning af emner og faste partikler. Det kunne eksempelvis være fingre, genstande, støv m.m.2. Ciffer. Det er det sidste ciffer i koden fortæller om beskyttelsesgraden mod indtrængning af vand/væsker.

1. Ciffer - Beskyttelse mod faste objekter

2. Ciffer - Beskyttelse mod væske

0 - Ubeskyttet

0 - Ubeskyttet

1 - Beskyttet mod objekter ≥ 50 mm

1 - Beskyttet mod dryp fra lodret vinkel

2 - Beskyttet mod objekter ≥ 12,5 mm

2 - Beskyttet mod dryp med op til 15° hældning

3 - Beskyttet mod objekter ≥ 2,5 mm

3 - Beskyttet mod regn

4 - Beskyttet mod genstande ≥ 1 mm

4 - Beskyttet mod vandsprøjt fra flere retninger

5 - Beskyttet mod støv

5 - Beskyttet mod vandstråler

6 - Støvtæt

6 - Beskyttet mod kraftige vandstråler

7 - Tåler kortvarig nedsænkning i vand (maks. 30 min, maks. 1 m dybt)

8 - Tåler langvarig nedsænkning i vand (maks. 2 m dybt)

9 - Tåler kraftigt/højt vandstråletryk og høj temperatur

4: Vælg en lampe ud fra den kommende placering

I udgangspunktet kan du regne med, at produkter, der er kategoriseret som udendørsbelysning eller udendørslamper, kan anvendes udendørs. Men du skal være opmærksom på, at placeringen af belysningen også har indflydelse på, hvor meget beskyttelsesgraden bør være. Stil dig selv 3 spørgsmål, om den placering lampen skal have:

  1. Hvor meget støv og snavs er der?

  2. Er der læ?

  3. Er der andre genstande i nærheden, som kan ramme lampen?

Hvilken IP-klasse beskytter mod støv

Hvis udendørsbelysningen er meget udsat for støv og snavs, kan du gå efter IP-koder, hvis første ciffer er enten 5 (beskyttet mod støv) eller 6 (støvtæt). Det kunne f.eks. være IP54 eller IP65.

Hvilken IP-klasse er vandtæt?

Der er forskel på, om en lampe kan tåle at få vand på sig, eller om den er vandtæt. Som vist i skemaet, er der nemlig flere IP-koder, der kan tåle forskellige mængder vand.Hvis du går efter en vandtæt lampe, skal du gå efter IP-koderne, hvor det sidste ciffer er 7 eller 8. Koderne IP67 og IP68 kan som de eneste holde tæt, hvis de bliver nedsat i vand. Det er dog sjældent nødvendigt med udendørslamper og belysning til normalt privat brug.

Hvilken IP-klasse beskytter mod vandstænk og vandstråler?

Hvis lampen skal placeres et sted, hvor den er skærmet af eller forholdsvist overdækket, kan du gå efter koder, hvor det sidste ciffer er 3 eller 4. Her vil du opnå en beskyttelse mod dryp og vandstænk. Det kunne f.eks. være IP44.Hvis lampen skal placeres et sted uden læ, kan du gå efter koder, hvor det sidste ciffer er 5 eller 6. Med IP65 og IP66 vil hhv. opnå beskyttelse mod vandstråler og kraftige vandstråler.

5: Brug en elektriker til at udføre udendørs elinstallationer

Du skal altid lade en autoriseret elektriker udføre udendørs elinstallationer samt monteringen af dem. Der er dog nogle ting, du kan gøre selv. Se vores video Udendørs el – hvad må du selv?