13 tips til at organisere dit hjem

Bliver du overvældet af dit eget hjem? Vi kan nok ikke komme udenom, at vi en gang imellem har lidt for mange ting stående. Derfor kan det være en god tid til at omrokere og organisere dine ting i hjemmet. I denne artikel får du inspiration til tiltag, der kan være med til at gøre dit hjem mere organiseret.

Lav en plan

Sæt en deadline og lav en tidslinje over de forskellige organiseringsprojekter. Hvad er vigtigst at komme i gang med? Hvilket projekt er afhængig af, at et andet projekt færdiggøres først? Osv.

Oprydning og rengøring

Organisering starter altid med en oprydning. Start med et område ad gangen og find ud af, hvad du har at gøre med. Når du er i gang, kan du gøre rent i skuffer, hjørner, bag møbler osv.

Sortér og kategorisér

Hvad end det er en bogreol eller krydderiskuffen, så kan det være en god idé at sortere og kategorisere i et system. F.eks. alfabetisk, mest brugte forrest og mindst brugte bagerst, farve osv. Det er med til at skabe et bedre overblik og hjælper dig med at holde det organiseret på sigt.

Knager og klæbesøm

Knager er ikke kun til tøj. Fjern tasker fra gulvet og nøgler fra bordet, og hæng dem i stedet op på væggen. Du kan bruge knager i forskellige størrelser eller en hel knagerække. Klæbesøm er også et godt alternativ, hvis du vil undgå at bore i væggen.

Opbevaringskasser

Opbevaringskasser fås i mange forskellige størrelser samt med eller uden hjul. Det er en smart løsning i stort set alle rum, reoler og skuffer. Der findes utallige løsninger, og så kan du selv bestemme, hvordan systemet skal være.

Opbevaring under møbler

Hvis der er god plads/luft imellem gulvet og bunden af et møbel, så kan du udnytte det til at opbevare bedrollers under. Det kunne f.eks. være under sengen, sofaen osv. I kasserne kan du opbevare ting, som ellers ville ligge og flyde på møblet.

Gardiner og forhæng

Skjul reoler eller områder med et gardin eller forhæng. Vi opfordrer ikke til at lade det være rodet, men det kan være rart at dække af for mindre pæne ting.

Brug eller smid ud?

Når du er i gang med oprydningen, kan du passende tage stilling til dine ting løbende. Skal du bruge genstanden igen, skal det en tur til genbrug eller helt smides ud? Lav en ja-bunke og nej-bunke for at bevare overblikket. Har du et depotrum eller et skur, kan du opbevare de ting, du ikke bruger dagligt.

Minimér antallet af produkter

Er du én af dem, der ender med flere af samme slags produkt ved en fejl? Minimér antallet af halvtomme flasker og bøtter ved at hælde dem over i én beholder – f.eks. samme slags nødder i en bøtte. Det kan være original emballage eller i en helt ny, men større bøtte.

Udnyt skabsplads

Kan du nikke genkendende til konceptet ‘tøj-stolen’, eller kan du aldrig finde det tøj, du har brug for? Ja, så kan det være, du skal overveje at organisere tøjskabet. Her kan du bruge kasser til f.eks. at samle alle sokker for sig osv. Du kan også overveje at designe dit eget garderobeskab.

Få styr på værktøjet

Organiser dit værktøj, så det ikke ligger i én stor rodebunke. Værktøjsopbevaring findes i form af værktøjstavler og værktøjskasser til det specifikke formål. Du kan også opbygge din egen station med reoler, kroge, redskabsophæng m.m.

Skjul ledninger og kabler

Ledninger og kabler rundt omkring kan være meget forstyrrende for øjnene. Skjul dem i stedet med kabelskjulere og ledningsskjulere.

Indret vertikalt i hjemmet

Hvis du bor i et hjem med få rum, kan det være svært at finde plads til opbevaring. I stedet kan du forsøge at indrette vertikalt. Udnyt væggene og sæt hylder op. Du kan også vælge loftslamper, så du får mere plads på gulvet eller bordet.