Hovedrengøring - sådan gør du hjemmet hovedrent

Hvorfor er det nødvendigt med hovedrengøring?

Du kender nok allerede til konceptet forårsrengøring. Men hvad mange måske tror, så er det ikke kun om foråret, at hovedrengøring er relevant. Faktisk anbefales det, at du har hovedrengøring 2 gange om året – i foråret og i efteråret. På denne måde kan du holde snavset nede, og dermed er det mindre krævende at gøre rent næste gang. Derfor er det oplagt at give huset eller lejligheden en tiltrængt rengøring. I denne artikel får du bud på, hvad efterårsrengøringen kan indebære. Så tag fat i rengøringsartiklerne og læs videre.

Hvornår er det bedst at gøre rent?

Find en dag, hvor du har tid til at gøre rent. Du kan gøre det over flere dage eller på én dag, hvis du er rigtig effektiv. Vælg også gerne en dag, hvor der er godt vejr. Så har du nemlig mulighed for at hænge tæpper, dyner, puder, osv. op og tage møbler udenfor.

Oprydning

Sørg for at fjerne ting, der kan stå i vejen for resten af rengøringen. Så kan du/I i samme omgang smide de ting ud, som er gået i stykker, og ting I ikke længere har brug for, kan I sælge eller give til genbrug. Flyt også møblerne ud fra væggen, så det er muligt at komme til med støvsugeren.

Lav en plan

Undgå at gå helt død halvvejs i hovedrengøringen, ved at lave en plan på forhånd. Find ud af, hvilke opgaver der er vigtigst, og hvilke du/I skal starte med. Bor I flere sammen, kan I fordele opgaverne ud. Det er i øvrigt smartest at starte fra loftet og ned for at undgå dobbeltarbejde med f.eks. støvsugning og gulvvask. Åbn i samme ombæring alle vinduer, så eventuelle støvskyer hurtigt kan forsvinde.

Loft

Det er bedst at starte med rengøring af loftet. Her sidder der en del støv og spindelvæv, som falder ned på alt andet. Brug en støvkost eller støvsuger til at få det væk. Husk at passe på, hvis du skal balancere på en stige. Kom godt rundt om eventuelle lamper, røgalarmer, kroge, og hvad der ellers måtte være. Nogle genstande kan være nødvendige at dække til, hvis du regner med, at der meget støv. Det kunne f.eks. været et TV eller en spillekonsol, hvor støvet helst ikke skal falde ned i de små render.

Vindue

Ved vinduerne er der som regel to opgaver. Første opgave er at rengøre gardinerne eller persiennerne. Her vil der som regel afgives støv og andet snavs, som falder ned i karmene eller rammer vinduerne. Der vil også sidde snavs i vindueskarmene. Her kan du evt. bruge en tandbørste til at fjerne støv og jord i de små indsnævringer og huller - både ude og inde. Herefter kan du gå i gang med at pudse vinduerne.

Til vask af vinduer kan du f.eks. blande koldt vand og opvaskemiddel. Her skal du bruge 1 spiseske opvaskemiddel til 5 liter vand. Du kan med fordel bruge vandet fra regnvandstønden, hvis du har sådan én. Du kan også bruge glasrens koncentrat i stedet. Til selve udførslen skal du bruge enten en microfiberklud og en gummiskraber, eller du kan bruge en vinduesvasker, hvor du kan komme koncentratet i.

Sådan gør du

  1. Sæb sæbeblandingen på ruden med kluden eller ved at trykke på sprayfunktionen.

  2. Påfør godt med væske, hvis du vasker vinduerne udefra. Hold lidt igen, hvis du vasker indefra.

  3. Fjern blandingen lige efter med en gummiskraber eller med vinduesvaskeren.

  4. Sørg for, at ruden er våd, når du skraber, for at undgå striber.

  5. Start i et hjørne og bevæg skraberen, så skraberen er i så meget bevægelse som muligt. På denne måde undgår du striber. Undgå også at putte skraberen for meget på og af vinduet.

  6. Brug en microfiberklud eller et gammel viskestykke (af bomuld) til at tørre efter med. Hvis kluden bliver for våd, bør du skifte.

  7. Sørg for at tørre godt af i kanterne, så der ikke er vand, der løber på ruden.

  8. Slut af med at føre en klud over vindueskarmen og tør efter.

Loading...
Loading...

Lamper og gardiner/persienner

I den ugentlige rengøring kommer du sikkert forbi med kluden eller støvkosten på de lettilgængelige overflader. Men måske “glemmer” du lamperne i loftet og gardinerne i vinduet. Især persienner kan tage lidt tid at rengøre, hvilket gør, at mange springer dem over. Brug dog gerne tid på at fjerne støv fra dem under hovedrengøringen, da de kan være fyldte med støv. Du kan bruge både en støvkost eller en fugtig klud. Støvsugeren kan også være behjælpelig. Vær dog forsigtig, hvis du bruger en støvsuger på persienner.

Overflader

Når støv og snavs har lagt sig fra oven, kan du gå i gang med at rengøre overfladerne. Det er ofte bare nemmest med en våd klud og evt. lidt sæbevand. Kom godt ind i skabe og skuffer. Især krummer og madrester finder vej ned i små revner. På og omkring køkkenbordet kan det være nødvendigt at bruge en damprenser, som kan fjerne langt det meste snavs f.eks. fedtpletter og sæberester.

Kom ind i hjørner og kanter

Det glipper måske i hverdagen at komme helt ind i hjørnerne. Men gør dig selv den tjeneste at fjerne støv derfra. For det bliver kun sværere at rengøre, jo længere det får lov til at være der. Husk også at føre kluden over lister, paneler og kanter, da der kan sidde meget støv og snavs på dem. Træk møblerne ud eller brug en støvkost. Du kan også bruge et af de forskellige hoveder til støvsugeren.

Gulv

Gulvet er noget af det sidste, du tager ved hovedrengøringen. Det kræver som regel støvsugning og vask af gulvet. Husk, at der kan være forskel på behandling, alt efter hvilken type gulv du har. Er det f.eks. ubehandlet træ, er sæbespåner det bedste valg. Undersøg derfor, inden du går i gang. Du kan læse om de forskellige gulvtyper i artiklen: Hvilket gulv skal du vælge?. Har du et væg-til-væg-tæppe, er en tæpperenser den bedste måde at vaske tæppet på.

Loading...
Loading...
Loading...

Giv frisk luft til tæpper og dyner

Når du i gang med at gøre rent, kan du med fordel hænge dine dyner, puder og tæpper ud. Det kan være med til at give dem en frisk duft og samtidig slå husstøvmider ihjel. Er du rigtig god, så kan du banke dem med en tæppebanker eller lignende for at få så meget støv væk som muligt. Her kan de hænge stort set hele dagen, og så kan du tage dem ind igen, når du er ved at være færdig. Huske at tage dem ind om aftenen, så de ikke bliver fugtige.

Rengøring af tæpper

Ofte er det ikke nok at tæpperne bliver banket. Plettern og indgroet snavs kræver ekstra behandling. De fleste tæpper ikke er egnet til at komme i vaskemaskinen pga. størrelsen og materialet, så det er nødvendigt med en tæpperenser. Hos Silvan finder du bl.a. tæpperensere fra store producenter, som f.eks. Kärcher og Nilfisk. Hvis du ikke har plads eller økonomi til at købe maskinen, kan du i stedet leje en tæpperenser igennem vores værktøjsudlejning.

Undgå kalk på badeværelset

Ideelt set burde du regelmæssigt fjerne kalk fra vasken, i toilettet og i brusekabinen. Især hvis du bor i et lejemål, hvor du kan komme til at betale for ekstra rengøring pga. kalkaflejringer.

Det kan du gøre for at forebygge kalk:

  • Aftør vand i brusekabinen efter brug. Aftør vand på armaturet med et håndklæde eller lignende. Brug en svaber til at få vandet væk fra gulv og væg, og tør efter med en klud.

  • Hvis du bruger afkalker, skal du være opmærksom på at fugerne mellem fliser og klinker ikke kan tåle eddike og andre former for syre, der kan findes i afkalkningsmidler. Du kan undgå dette problem ved at skylle fugerne med vand, inden du får i gang med afkalkningen.

  • Vask bruseforhænget en gang i mellem. Vask med vaskemiddel (ca. halvdelen af det du plejer) og lidt eddike. Put evt. også et par håndklæder med i vasken.

  • Du kan forhindre at kalk sætter sig i håndvasken, hvis du en gang i mellem skrubber med en opvaskebørste og opvaskemiddel. Du kan desuden bruge eddike og citronsyre, hvis håndvasken er af porcelæn. Det kan du også gøre på vandhane og armatur, så længe de ikke er emaljerede.

  • Brug eddikesyre blandet med vand (forhold 1:4) i toilettet én gang i ugen, for at der ikke skal sidde for meget kalk. Husk at bruge et universalrengøringsmiddel før du bruger eddikesyreblandingen.

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...