Skab noget hygge og varme med en brændeovn

Hvilken brændeovn skal du vælge?

Vil du skabe noget hygge? Så er brændeovnen et helt optimalt valg. De fleste bruger brændeovnen i de lidt køligere måneder, hvor det kan være rart med en ekstra varmekilde – og fordi det er hyggeligt. Oftest står brændeovnen eller pejsen i stuen eller et andet opholdsrum.

Leder du efter din første brændeovn, eller skal du have ny? Så kan du i denne artikel læse om nogle af de overvejelser, der er værd at tage med, når du skal købe en brændeovn. Det er nemlig vigtigt, at du vælger den rigtige, da du gerne skal få glæde af den i mange år. I Silvan finder du et bredt udvalg af brændeovne, samt brændeovnstilbehør.

Størrelsen på brændeovnen

Det vigtigste er at brændeovnen passer til skorstenen. Forhør dig derfor med en skorstensfejer for at finde frem til den rette størrelse. Undersøg også, hvor meget plads du har i huset. En brændeovn fylder faktisk mere, end hvad du måske tror. Der skal evt. også være plads til en gulvplade rundt om

Du kan desuden overveje om du skal have en væghængt eller fritstående model. Du kan f.eks. spare lidt plads på gulvet, hvis du vælger en væghængt model. Derudover er det lettere at gøre rent under.

Hvad er formålet: Hygge, varme eller både og?

Når du skal vælge brændeovn, bør du vide, hvad dit formål er. Det kan nemlig have en stor betydning for, hvilken type du ender ud med. Og da en brændeovn er en stor investering, bør du gøre dig nogle tanker om dine behov.

Vi tager udgangspunkt i 3 formål: hygge, varme og fleksibilitet. Skal det være for hyggen? Skal brændeovnen være den primære varmekilde? Eller skal det være fleksibelt? De forskellige typer af brændeovne vil vi komme nærmere ind på.

Konvektionsovn

En konvektionsovn er en brændeovn, der fordeler varmen i rummet med luft – altså der dannes konvektion. Den kolde luft fra bunden af brændeovnen optages og omdannes til varm luft i selve ovnen. Derefter bliver varmen sendt ud fra toppen af brændeovnen. Fordelen med konvektion er, at du får en effektiv og jævn fordeling af varmen. Derudover bliver en konvektionsovn ikke lige så varm udenpå sammenlignet med stråleovne. Du skal håndtere brænde – enten købe brænde i net, eller kløve brænde selv, samt tørre brændet. Derudover skal der være jævnligt opfyldning for at holde ilden i gang.

Fordele ved konvektionsovn:

  • Den klassiske oplevelse

  • Jævn fordeling af varmen

Ulemper ved konvektionsovn:

  • Jævnlig påfyldning af brænde for at bevare ilden

  • Håndtering af brænde (kløvning og opbevaring)

Træpilleovn

Som navnet antyder, varmer denne type brændeovn med træpiller. Det er en effektiv måde at få varme på, samtidig med at det kræver mindre arbejde, da du ikke skal bruge så meget tid på at kløve brænde og stable det. Derudover sviner træpiller mindre, hvilket giver mindre rengøring. Træpilleovnen udvinder nemlig mindre røg og aske sammenlignet med en konvektionsovnen. Det er bl.a., fordi du fylder pillerne på fra toppen, hvilket gør, at du undgår at skulle åbne låger, der får røgen til at sive ud i rummet. Selvom det ikke giver de hyggelige og knitrende flammer fra brændet, får du i stedet en mere stabil varme og kan fungere som en permanent løsning som varmekilde. Derudover er det på nogle modeller muligt at styre brændeovnen over en app på din smartphone via wifi.

Fordele ved træpilleovn:

  • Stabil varme

  • Oplagt at bruge som permanent varmekilde

  • Sviner mindre

  • Slipper for at håndtere brænde

  • Mulighed for at styre brændeovnen over app

Ulemper ved træpilleovn:

  • Giver ikke samme hyggelige stemning

  • Træpiller kan være dyre at anskaffe

Hybridovn

En hybridovn er en blanding mellem en almindelig brændeovn og en træpilleovn. Det betyder, at du har mulighed for at tænde brændeovnen med brænde eller træpiller. Du kan dermed få hyggen og effektiviteten i én ovn. Når det skal gå stærkt med at få varmet op i rummet, kan du bruge træpillerne. Modsat kan du bruge brænde til de stunder, hvor det gerne må være hyggeligt at sidde foran brændeovnen. En hybridovn bruger ligeledes konvention, hvilket dermed giver en god fordeling af varmen. Så har du svært ved at bestemme dig, eller har du blot brug for at opfylde to behov, så er en hybridovn lige noget for dig.

Fordele ved hybridovn:

  • Du får en 2-i-1-løsning

  • Giver både stabil varme og hyggelig stemning

  • Jævn fordeling af varmen

Ulemper ved hybridovn:

  • Dyrere investering

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Tips til fornuftig fyring med brændeovnen

Du kan bruge følgende råd fra Miljøstyrelsen:

  • Brug det rette brænde: Dvs. brug kun den rette størrelse træpiller til den specifikke brændeovn. Brug kun rent træ - og gerne så tørt som muligt (Vådt træ frigiver flere kemiske stoffer og brænder dårligere). Undgå helt at bruge træ med imprægnering eller lakering, samt træ med malingrester. Derudover bør du undgå at anvende papir som eksempelvis reklamer, skrald og aviser.

  • Brug mindre brændestykker: Til optænding af ovnen er det bedst at bruge mindre og tynde brændestykker eller træbriketter. Ilden kan bedre tage fat i dem. Når der er kommet gang i ilden, kan du supplere med de større stykker.

  • Undgå spild: For at undgå spild bør du undgå at putte for meget brænde ind ad gangen. For meget brænde på én gang kan også kvæle ilden. Fyld løbende på i stedet.

  • Vælg en ovn med Svanemærket: Generelt anbefales det at udskifte din brændeovn, hvis den er fra før 2017. Det skyldes, at der en maks. grænse på, hvor mange gram partikler brændeovnen må udvinde. Gamle brændeovne udvinder en del flere gram partikler end de nye. Vælger du en brændeovn fra 2017 og frem med Svanemærket, kan du dog være sikker på, at denne ovn overholder maks. grænsen. Derudover lever de selvfølgelig op til kvalitet og sikkerhed. Du skal desuden være opmærksom på at det pr. 1. august 2022 er ulovligt at have brændeovne fra før 2003.

  • Hold en høj temperatur: Jo højere temperaturen er, des mindre udvinder brændeovnen af sundhedsskadelige partikler. Sørg derfor for at få en høj temperatur, så hurtigt som muligt. Så får du en renere forbrænding

  • Sørg for at ilte: For at få en god forbrænding og mindske mængden af skadelige partikler i røgen bør du sørge for god iltning. Når du tænder op, bør du skrue op for luften og skrue ned, når flammerne er blålige.

  • Ren ovn: For en god lufttilførsel skal du sørge for at holde brændeovnen ren for aske. Huske at tømme askeskuffen og brændkammeret for aske. Gør det jævnligt efter brug, og når ovnen er kold.

  • Høj skorsten: Det er bedst at have en høj skorsten. Skorstene, der er for lave, suger mindre luft, og dermed kommer der ikke nok ilt til brændet. Det kan gøre det svært at tænde op i brændeovnen. Der kan også sidde for meget sod i indersiden af skorstenen, hvilket også giver dårligt gennemtræk. Holde øje med om det bliver svære at tænde op, så du kan få hjælp fra en skorstensfejer.

  • Foring i skorstenen: Det kan være en god idé at fore indersiden af skorstenen for at undgå, at røgen køler af og sætter sig som sod på indersiden.

  • Hold øje med røgen: Vær opmærksom på om røgen ændrer sig. Røgen skal være klar - næsten usynlig, når det kommer ud af skorstenen. Er røgen mørkt, er det tegn på, at der er dårlig forbrænding.

Pleje og vedligeholdelse af brændeovnen

Når fyringssæsonen er ved at starte eller stoppe, er det en god idé at rengøre brændeovnen. Det kan også være nødvendigt at rengøre undervejs på sæsonen, hvis ovnen bliver brugt flittigt. Først og fremmest skal du sørge for, at alle delene på brændeovnen er kolde, og at alle eventuelle gløder er slukket. Derudover er det vigtigt, at du kun bruger værktøj, der er egnet til at blive anvendt i/på brændeovnen. Start med at rengøre indefra og arbejd dig ud.

Indvendig rengøring af brændeovnen

  • Røgrøret: Rengør røret gennem lågen eller gennem renseåbningen. Du kan evt. fjerne røgrøret fra ovnen for at gøre det lettere.

  • Brændkammeret: Rengør jævnligt brændkammeret. Du kan bruge en askestøvsuger til formålet. Husk også at udskifte pladerne i siderne, når de er blevet slidte.

  • Glasrude: Fjern sod fra ruden, som du kan fjerne med en fugtig klud. Dyp kluden i den kolde aske og fra ovnen, og gnid det på glasset. Til de svære pletter kan du købe rengøringsmidler til det formål.

  • Tætte låger: Rengør pakningerne i lågerne en gang om ugen for at undgå, at for meget luft suges ind. Du kan rengøre med en klud og rent vand.

  • Konvektionsrør (brændeovne med konvektion): Rengør rørene for aske og sodaflejringer. Det gør du ved at trække og skubbe i rensestangen. Brug en lille børste eller en askestøvsuger for at komme helt i bund.

  • Røgvender/røgleder: Tag røgvenderen eller røglederen ud og fjern derefter aske og sod.

  • Rudeskyl: Du kan også lave et rudeskyl. Opvarmet luft føres ned og over ovnglasset. Det minimerer soddannelsen.

  • Askeskuffe: Tøm askeskuffen regelmæssigt (ca. 2 gange om ugen). Rengør også for aske bagtil, hvor skuffen står.

Udvendig rengøring

  • Udvendig automatikgreb: Husk at rengøre det udvendige automatikgreb. Træk grebet helt ud, og kør en klud over.

  • Rengør udenpå ovnen: Fjern jævnligt støv udvendigt på brændeovnen. På denne måde holder malingen sig bedst. Du kan bruge en tør klud eller bruge en lille støvsugebørste. Undgå at bruge sprit og opløsningsmidler, som kan skade malingen.

Brænde og optænding

Træpiller

Har du en træpilleovn, eller får du snart en, er det selvfølgelig træpiller du skal købe. Husk dog at købe dem, der er beregnet til at blive fyret i brændeovn. Her skal du være opmærksom på hvad din brændeovn kræver ift. størrelsen på træpillerne. Det vil som regel være oplyst om du skal bruge 6 mm eller 8 mm træpiller.

Brænde

Der findes flere sorter af træ, som kan anvendes til optænding og brænde i brændeovnen. Du kan læse mere om de forskellige sorter herunder:

  • Bøgetræ: giver en meget god varme og brænder i lang tid. Træet egner sig godt til vintervejret. Bør antændes ved en høj temperatur. Bøg er ideel som brænde.

  • Egetræ: giver en god varme og fine gløder. Det tager lidt tid, før ilden får godt fat i træet, da den kræver høj temperatur. Dog holder den ild og gløder i lang tid. Desuden afgiver den hyggelige knitre-lyde. Eg er ideel, hvis du gerne vil have brænde, der har en lang brænde- og glødetid.

  • Birketræ: er let at få i gang og giver en god varme. Træet larmer ikke meget, og så afgiver det heller ikke meget røg. Derudover giver det flotte flammer og god duft. Birk er ideel til optænding og genantænding.

  • Fyr/grantræ: er meget let at antænde. Du får flotte flammer og få gløder. Fyr og gran er ideelle til optænding og genantænding.

  • Ask: er nem at få gang. Det giver desuden en god varme og brænder i lang tid. Den er derfor ideel at anvende for længere brændetid.

I Silvan kan du få leveret brænde til dit hjem. Du kan vælge imellem ask, bøg, eg og blandet løv. Hold også øje med om det træ, du eventuelt får leveret, skal ligge og tørre, eller om det er klar til brug. Følg altid anvisningerne.

Du kan også bruge træbriketter, der fås i poser eller paller hos Silvan. Da træbriketter har en lav fugtighedsprocent, er de klar til brug, fra den dag du modtager dem. Du slipper altså for tørretiden før anvendelse.

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Opbevaring af brænde

Brændet skal være helt tørt, før det kan anvendes. Opbevar dit brænde i et åbent “bur”, hvor det kan få luft. Her er et brændeskur nok det bedste bud. Alternativ kan det ligge i en brændestabel. Det er vigtigt, at træet får luft, da det forhindrer, at træet rådner. Sæt dem evt. på paller, så der kan komme luft igennem nedefra. Du kan også vælge at overdække stablen med et halvtag, men undgå at sætte dem op ad husmuren. Køber du ovntørret træ, skal de opbevares på samme måde som nyfældet træ.

Hvor tørt skal træet være?

Tommelfingerreglen er, at træet skal have en fugtighedsprocent på omkring de 15% (maks. 18%.), når det skal brændes. Det kan du opnå, hvis brændet ligger et tørt sted over 2 vintre. Brug en fugtmåler for at få et præcist mål. Når du henter brænde ind, bør du vente 2-3 dage med at bruge det i brændeovnen.

Optænding

Gør dig selv en tjeneste at købe enten optændingsblokke/optændingsbriketter eller optændingspinde, hvis du vælger en træsort, der tager lang tid om at få fat i ilden. Det vil spare dig en hel del tid og besvær. Derudover er det selvfølgelig et must at have et par lightere liggende.

Tilbehør til brændeovne

Når du får en brændeovn, åbner der sig en helt ny verden indenfor brændeovnstilbehør. Hos Silvan kan du finde små dele til brændeovnen, herunder: røgrør, rørovergang, murbøsing, låsebånd, startpakke til skorsten, loftkrave m.m. Du kan også finde pejsesæt, askestøvsugere, fugtmåler, brændekurv og brændekløver. Det er alle brugbare tilbehør, som du får brug for i den daglige anvendelse af brændeovnen. Desuden kan du få gulvplader til brændeovnen.

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...