Hvilken type af plæneklipper skal du vælge?
Er du på udkig efter en ny plæneklipper, eller overvejer du, hvilken plæneklipper som passer bedst til din græsplæne? Typen og størrelsen af din græsplæne har nemlig stor betydning for, hvilken plæneklipper du skal have. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om du drømmer om en græsplæne, der står lige så skarpt som en golfbane, eller en vildere græsplæne, der ikke skal slås så ofte.
Lige så vigtigt er det imidlertid, at du slår græsset på den rigtige måde. Hvis du slår græsset korrekt, er du fri for at give græsset hyppig behandling og gødning. For at slå græsset rigtigt skal du dog have en plæneklipper, som passer til din græsplæne og behov. I denne artikel får du en introduktion til de forskellige typer af plæneklippere.
Akku plæneklipper – med batteri
En akku plæneklipper er en plæneklipper med batteri. Dermed er du fri for at bekymre dig om, at du kører over ledningen, når du slår græsset. Den passer til dig, der vil have en fleksibel plæneklipper med el, som ikke har behov for ledning. Desuden er maskinen lydsvag maskine og let af betjene. Du er også fri for forureningen, som kommer med benzindrevne. Derudover vejer den mindre end benzinplæneklippere og kræver ikke den store vedligeholdelse udgaver. Du kan få akku plæneklippere i mange typer – også til den komplekse og store græsplæne. .
Når du skal vælge den rette batteridrevne plæneklipper, skal du overveje, hvilke behov du har. Du kan f.eks. undersøge ladetiden og batteriets kapacitet. Hvis du har en stor have, har du brug for en stor kapacitet i batteriet, så det kan holde længe. Alternativt kan du købe et ekstra batteri, hvis det ikke medfølger fra starten. Derudover skal du undersøge støjniveauet i maskinen, og om den har en græsopsamler. Tjek også, hvordan den slår græsset. Hvis du eksempelvis gerne vil have bioklip, skal du gå efter en sådan type græsslåning (mere om dette emne senere i guiden).
El plæneklipper – med ledning
En el plæneklipper med ledning er et oplagt valg for dig, hvis du har en mindre have. Det kan f.eks. være i sommerhuset eller kolonihaven. El plæneklippere med ledning har en lav vægt og kræver minimal vedligeholdelse. I modsætning til en batteridreven plæneklipper er du også fri for at tænke på at oplade batteriet – du skal bare tilslutte den til den nærmeste stikkontakt, og så er den i gang. Den larmer heller ikke særligt meget, så naboerne bliver nok også glade for den.
En af de store ulemper ved en el plæneklipper med ledning er netop – ledningen. En ledning begrænser først og fremmest rækkevidden for græsslåningen. Derfor er denne type plæneklipper ikke velegnet til store haver. Du skal også være opmærksom på, at du ikke kommer til at køre ledningen over, da den kan blive kappet over. Heldigvis kan du udvide rækkevidden for plæneklipperen ved at købe en længere forlængerledning. Ledningen vil imidlertid være et irritationspunkt i græsslåningen, så vær opmærksom på dette i overvejelserne.
Benzindreven plæneklipper
Har du en stor græsplæne? Så er en benzinplæneklipper et godt valg. Den har en stor motorkraft, hvilket gør det nemt at slå store og komplekse græsplæner. Du er også fri for at bekymre dig om, at ledningen er for kort, eller om der mangler strøm på batteriet. Hvis den løber tør for benzin, kan du hurtigt få motoren i gang igen ved at fylde nyt på. Hvis du har særlige ønsker til en benzinplæneklipper – såsom bioklip eller græsopsamler – kan du få den i mange varianter og typer.
Ulempen ved en benzinplæneklipper er, at den forurener en del. Derudover larmer den meget, hvilket naboerne og grundejerforeningen kan blive lidt trætte af. De er også en anelse dyrere at anskaffe end eksempelvis el plæneklipper med ledning og håndskubbere. Benzinplæneklippere kræver også mere vedligeholdelse. Du skal i hvert fald en gang om året – og gerne oftere – tjekke olien, benzinen og luftfilteret på maskinen. Den er også noget tungere end de andre nævnte plæneklippere. Men hvis du har en stor græsplæne, vil den alligevel ofte være at foretrække.
Cylinderklipper – håndskubber
En cylinderklipper – som også kan kaldes en håndskubber – er et simpelt og miljøvenligt værktøj til græsklipning. De fleste håndskubbere kommer nemlig helt uden en motor – du skal blot skubbe plæneklipperen, og så klipper du græsset med cylinderen. Du kan også få en håndskubber med el, hvor en lille motor kan hjælpe dig i klipningen. I modsætning til den normale rotorklipper så slår en håndskubber ikke græsset, men klipper det i stedet over med klingen på cylinderen. Det giver en pænere og mere ensartet klipning.
Ulemperne ved en cylinderklipper er, at det kan være fysisk hårdt at klippe græsplænen. Hvis du derfor har en meget stor græsplæne, er denne type plæneklipper ikke så velegnet. Desuden skal du være opmærksom på, at klingerne skal være meget skarpe for at få en effektiv klipning. Du skal også klippe græsset relativt hyppigt med en håndskubber, da den ikke er så god til at klippe højt græs.
Robotplæneklipper
Med robotplæneklipper slipper du for det hårde arbejde med at slå græsplænen. Du skal blot indstille robotplæneklipperen til den ønskede klippehøjde, og hvornår græsset skal slås. Herefter udfører den sådan set arbejdet for dig. Da den også slår græsplænen hyppigt, får du en flot græsplæne uden for meget mos og ukrudt. Overlad derfor græsslåningen til en robotplæneklipper og få en flot, grøn græsplæne.
Du skal spendere en anelse mere for at få en robotplæneklipper. Desuden skal du være opmærksom på at købe en plæneklipper, som passer til din haves størrelse og terræn. Hvis du har en meget stor have, skal du typisk købe en dyrere robotplæneklipper. Det samme er tilfældet, hvis du har en kompleks have med mange skråninger og bede. En robotplæneklipper kan også tage lidt tid at indstille til din have. Det skyldes, at du skal nedgrave kabler, så robotplæneklipperen ved, hvor den skal køre.
Plæneklipper | Fordele | Ulemper |
Akku plæneklipper med batteri | Lydsvag Miljøvenlig Fleksibel med batteri Minimal vedligeholdelse Lav vægt | Passer ikke til en stor og kompleks græsplæne Du skal huske at oplade batteriet Dyrere end en el plæneklipper med ledning |
El plæneklipper med ledning | Lydsvag Miljøvenlig Nem at starte Minimal vedligeholdelse Billig | Passer bedst til små græsplæner Risiko for at kappe ledningen over |
Robotplæneklipper | Du slipper for selv at slå græsset Pæn græsplæne med mindre mos og ukrudt Miljøvenlig Minimal vedligeholdelse God for græsallergikere | Ofte dyr at købe og vedligeholde Kræver en del tid og arbejde at installere Har ofte svært ved at klippe græskanter |
Cylinderklipper (håndskubber) | Flot og ensartet klipning Pæn, grøn græsplæne Miljøvenlig Billig Lydsvag | Fysisk hårdt - ingen hjælp fra en motor Passer bedst til små græsplæner Klinger skal ofte slibes for pæn klipning |
Benzinplæneklipper | Effektiv klipning med kraftig motor Egner sig til store græsplæner Kan klippe i lang tid ad gangen Holdbar (ved vedligeholdelse) | Ikke særligt miljøvenlig Højt lydniveau Kræver en del vedligeholdelse Tung |
Er du græsallergiker? Vælg den rette plæneklipper
Er du græsallergiker? Vælg den rette plæneklipper
Hvis du er græsallergiker, kender du den ubehagelige følelse af at slå græs og efterfølgende at få alle symptomerne på allergi – snot, tårer i øjnene og ondt i halsen. Det vil du naturligvis gerne undgå, så du kan slå græsset, uden at din allergi går helt amok. Ved at vælge den rette plæneklipper kan du mindske symptomerne på din allergi. Der findes ikke plæneklippere, som decideret kan eliminere risikoen for at fremkalde allergi. Men der er nogle, som kan beskytte dig imod for store allergianfald.
Robotplæneklipperen et rigtig godt valg. Græsset bliver nemlig slået af maskinen, uden at du selv skal være tæt på det under græsslåningen. Da robotplæneklipperen slår græsset ofte, bliver der heller ikke udsendt så mange græsfrø, som fremkalder allergien. Alternativt kan en plæneklipper på el – altså en akku plæneklipper eller plæneklipper med ledning – være en god løsning for pollenallergikere. Grunden til dette er, at de hvirvler mindre græs og pollen op i luften under klipning end benzinplæneklippere.
Græsarealets størrelse har betydning for valg af plæneklipper
Det er vigtigt, at du vælger en plæneklipper ud fra størrelsen på dit græsareal. Hvis du har et stort græsareal – det vil sige over 500-600 kvm. – vil en benzinplæneklipper ofte være det bedste valg. Der findes robotplæneklippere, som kan slå store græsarealer, men de er typisk ret dyre. Hvis du ikke vil bruge en på formue på en plæneklipper, er en benzinplæneklipper nok det bedste valg. Der er dog også gode alternativer i akku plæneklippere med stor batterikapacitet.
Du kan med fordel vælge en plæneklipper med en stor klippebredde, hvis du har en stor græsplæne. På denne måde vil du kunne slå græsplænen mere effektivt. Det er både tidsbesparende og mindre hårdt for din krop. Det anbefales følgende klippebredde ud fra din plænes størrelse:
Klippebredde i cm | Arealet på plænen i kvm |
33-40 | Op til 400 |
40-46 | 400-600 |
46-51 | 600-800 |
51-56 | 800-1000 |
Skal du vælge selvkørende plæneklipper eller ej?
Med en selvkørende plæneklipper får du hjælp til klipningen af græsplænen. Det er især smart, hvis du har en stor græsplænen med mange skråninger. Du slipper nemlig for at blive overbelastet under græsslåningen. I tilfælde af at du ikke har så mange kræfter, kan den selvkørende plæneklipper være en rigtig god idé. Især en benzinplæneklipper er god som selvkørende maskine, da den godt kan være lidt tung at slå græsset med. Hvis du har en lille have uden skråninger, er det typisk også unødvendigt med en selvkørende udgave. Faktisk kan den godt være til gene, hvis du har mange bede og forhindringer i haven. Generelt er det bedst at vælge en selvkørende plæneklipper, som er forhjulstrukket. Hvis du har meget stejle skråninger i haven, kan den baghjulstrukne maskine dog være en fordel.
Skal du vælge plæneklipper med opsamler, udkast eller bioklip?
En plæneklipper kan komme med både opsamler til græsset, udkast i siden eller bioklip, som gøder græsplænen. Læs med her for at få et overblik.
Græsopsamler
En græsopsamler til plæneklipperen er supersmart, da du kan få samlet græsset sammen, i stedet for at det flyder over hele græsplænen efter græsslåningen. Dog bør du kun vælge en opsamler, hvis du slår græsset jævnligt – det vil sige 1-2 gange pr. uge. Ellers vil plæneklipperen hurtigt blive fyldt og stoppe til.
Sideudkast
Hvis du ikke slår græsset jævnligt, er det en god idé med sideudkast. Med sideudkast er du nemlig fri for, at græsset kommer til at ophobe sig i maskinen og opsamleren. Du skal dog huske at rive græsset sammen med en rive, når du er færdig med at slå græsset.
Bioklip
Ved bioklip bliver græsset slået i meget små stykker. Disse meget små stykker er med til at gøde græsset, så du får en flot og fyldig græsplæne. Du slipper altså både for at fjerne det klippede græs og får samtidig gødet græsplænen. Ligesom med en græsopsamler er bioklip bedst egnet til græsplæner, der bliver slået mindst 1 gang om ugen.
Kombineret opsamler og bioklip
Hvis du gerne vil kombinere en græsopsamler og bioklip, så kan du også få dette. I så fald kan du også slå græsset, hvis det er blevet for langt til bioklip.
Hvor højt og hvor ofte skal græsset klippes?
Hvor ofte og hvor højt græsset skal klippes, er meget forskelligt. Det afhænger af din type af græsplæne, og hvilket udtryk du gerne vil have i græsplænen. Det kan være, at du gerne vil have en prydplæne, som ligner en golfbane. Her skal du klippe græsset kort og ofte. Hvis du modsat gerne vil have en lidt vildere græsplæne, så skal du ikke klippe græsset særligt ofte og kort. Har du en stor have, kan du inddele græsplænen i forskellige områder. F.eks. et område med kortklippet græs og andre områder med længere græs med blomster. Sådan kan du få områder i haven med masser af insekter, hvilket er godt for biodiversiteten.
Længden af græsset og hyppigheden af græsslåningen afhænger altså meget af din foretrukne type græsplæne. Vær dog opmærksom på, at græsset helst ikke skal være kortere end 4 cm. for at undgå mos og tørt græs. Hvis du gerne vil have viden om pleje af din græsplæne, kan du læse mere om dette i vores guide til en flot og velplejet græsplæne. For at få et mere præcist billede af den optimale græsslåning kan du se et overblik over plænetype, længde på græs og hyppighed af græsslåning her:
Type af plæne | Hvor ofte skal plænen klippes? | Klippehøjde |
Prydplæne | 2-3 gange pr. uge | 1,5 - 2,5 centimeter |
Brugsplæne | 1-2 gange pr. uge | 3-3,5 centimeter |
Naturgræs | 1-2 gange pr. år | 5-10 centimeter |
Blomstereng | 1-2 gange pr. år | 5-10 centimeter |