2: Hvad skal klippehøjden på plæneklipperen og robotplæneklipperen være?
Hovedreglen siger, at du ikke må klippe mere end 1/3 af græssets længde. Det kan nemlig skade rodnettet, hvilket resulterer i bare pletter og mere ukrudt. I vækstperioden er det en god idé at gå efter en klippelængde på 3-4 cm. Sidst på foråret og om sommeren kan der godt være tørkeperiode. Her har græsset godt af at blive klippet inden for et længere interval. Har du lige anlagt en ny græsplæne, er det en god idé at lade græsset vokse lidt højere (5-7 cm) de første to klipninger. Husk at ændre klipperetningen.
3: Kan du klippe græsset i regnvejr?
Vi anbefaler ikke at klippe græsset i regnvejr, eller når græsset er vådt. Når græsset er vådt, bøjer græsstråene nedad. Du vil derfor opleve, at græsset på plænen får en ujævn højde. Derudover kan det slide på plæneklipperen, fordi det afklippede græs klumper sammen og sætter sig fas. Med en tung plæneklipper, er der er også risiko for, at den synker ned i jorden. Det kan skade græsrødderne, samt give et ujævnt underlag.
Tip: Vent gerne med at klippe græsset til op på formiddagen. Græsset kan være fugtigt om morgenen pga. dug.
4: Skal du fjerne afklippet græs fra plænen?
Hvis du klipper græsset jævnligt, er det ikke nødvendigt at fjerne det afklippede græs fra plænen. Her vil de korte græsstrå fungere som naturligt gødning. På den måde kan du mindske forbruget af organiskgødning eller kunstgødning. Det afklippede græs kan også holde på fugten, hvilket kan være en fordel i de tørre perioder. Går der længere tid imellem græsklipningerne, bør du indsamle græsset. For lange græsstrå vil kvæle græsset og gøre underlaget for fugtigt, fordi det afklippede græs lægger sig som et ekstra lag. Det kan resultere i, at mos kommer frem og-/eller gule pletter på græsplænen.
5: Hvor ofte skal du vande græsplænen?
Vi anbefaler ikke, at du vander din græsplæne, medmindre græsset er udsat for en længere tørkeperiode. Græsset vænner sig nemlig hurtigt til at kunne optage vand fra de øverste lag i jorden. Det er bedre at undlade en hyppig vanding og i stedet at ruste græsset til tørkeperioder. En græsplæne kan godt tåle en periode med tørke. Selvom græsset er gult for en periode, kan det sagtens blive pænt og grønt igen efter en god regnbyge. I længere tørkeperioder kan det være nødvendigt at hjælpe græsplænen på vej. I den forbindelse kan du vælge at installere et vandingsanlæg eller en vippevander, som hjælper med at give en jævn vanding.
6: Må du bruge plænerens i haven?
Plænerens er et middel, du kan bruge til at fjerne ukrudt med. Du skal bare sprøjte det direkte på ukrudtet, og så vil det visne ind og dø efter et par uger. Plænerensen sørger derudover for, at ukrudtsplanten ikke kommer igen. Det er en ret nem og effektiv måde at fjerne lige præcis det ukrudt, du ønsker. Det er ulovligt at anvende plænerens fra før 2014. Har du noget stående, skal du derfor sende det til genbrugsstationen som farligt affald.
Ulempen ved plænerens er, at det er et giftmiddel. Vil du gerne undgå gift og kemikalier i din have, bør du undgå produktet. Plænerens har også den ulempe, at det kan trænge ned i jorden og forurene. Vi anbefaler derfor, at du følger anvisninger på produktet, så du er sikker på, at du ikke anvender for meget. Derudover er det bedst at anvende plænerens, når det er tørt. På den måde er der mindre risiko for, at plænerenset spreder sig til andre planter eller driver ned i jorden.
Sådan afretter du plænens græskanter med en kantskærer