Hvad er et rotisseri?
Du kender måske til udfordringen ved, at kød og grøntsager ikke får lige meget varme på alle sider, når du bruger din grill. Det er også irriterende at skulle vende stegen eller grøntsagerne hele tiden, når du er i gang med at grille. Heldigvis findes der en løsning på disse problemer – nemlig et rotisseri. Bag det lidt svære ord, ’rotisseri’, gemmer der sig simpelt stykke grilludstyr, som samtidig er genialt. Et rotisseri er i al sin enkelhed et aflangt grillspyd med gafler, der giver dig mulighed for at rotere kød eller grøntsager under stegning på grillen. På denne måde kan du sørge for, at din mad får en ensartet stegning over det hele. Så er du fri for, at nogle områder af kødet eller grøntsagen er brændt på, mens andre områder nærmest ingen varme har fået.
Grill findes i dag i mange former. Du kan bl.a. vælge imellem gasgrill, træpillegrill og den klassiske kulgrill. Alle grill har deres fordele og ulemper, så det handler for om at finde en grill, der passer til dine behov og ønsker. Når det kommer til et rotisseri, så passer den ikke til alle grilltyper. Din grill skal være relativt stor, og du skal have mulighed for at kunne montere rotisseriet på grillen. En lille bordgrill vil f.eks. ikke passe til et rotisseri, mens en stor gasgrill er helt perfekt. Du kan vælge et manuelt rotisseri, som du selv skal sørge for at rotere, eller et rotisseri med motor. Et rotisseri med motor sørger helt selv for at rotere maden, så du stort set er fri for at løfte en finger i tilberedningen.
Hvordan bruger du et rotisseri?
Hvordan du skal bruge et rotisseri, afhænger fuldstændig af, hvilken mad du skal kokkerere. Skal du lave grøntsager som majskolber eller gulerødder, skal du lave det på en måde. Vil du i stedet have gang i den store svinekam, er tilgangen en helt anden. Mange bruger et rotisseri til at lave en steg. Når du laver en steg på et rotisseri, skal du sørge for at stikke rotisseriets gafler og spyd ind i stegen. Du skal også huske at placere en drypbakke under stegen, som kødsaften kan dryppe ned i. Drypbakken kan du også bruge til at fylde vin eller anden væske i, så du kan få ekstra smagsnuancer i stegen.
Rotisserier findes i forskellige størrelser. Hvis du gerne vil lave stege på flere kilo på rotisseriet, så skal du vælge et rotisseri af en vis størrelse. Skal du derimod kun lave små grøntsags- og kødretter, behøver du ikke bruge en formue på et stort rotisseri. Vær opmærksom på, at nogle grill har et medfølgende rotisserisæt. Så du er fri for at købe det som ekstra grilltilbehør, og du kan gå direkte i gang med at lave lækre retter på rotisseriet til venner og familie. Ellers skal du sørge for at købe et rotisseri, der passer til din specifikke grill.
Hvad kan du lave på et rotisseri?
Du har uendelige muligheder for at lave mad på et rotisseri. Et rotisseri er nok mest kendt til tilberedning af kød. Men du kan også sagtens bruge det til forskellige former for grøntsager som majskolber, auberginer, kartofler og sågar også popcorn. Det er også oplagt at bruge det til grillspyd med både kød og grøntsager. Rotisserier er derfor et perfekt værktøj til grillen. Du får saftige og sprøde grillretter, som har fået den helt optimale stegning. Så kan du imponere venner og familie med lækker grillmad, som de sent vil glemme. Der findes jo næppe noget bedre end smagfuld grillmad en sommeraften på terrassen.
En af de mest populære retter på et rotisseri er kylling på rotisseri. Du kender det måske allerede fra restauranter, hvor en grillet kylling ofte bliver lavet på denne måde. Det er også den perfekte måde at tilberede en kylling, da du får en saftig kylling med et lækkert, sprødt skind. Samtidig har den en dejlig grillsmag. Det er også en nem måde at tilberede en kylling. Hvis du derfor gerne vil undgå at servere en kedelig, tør kylling til dine gæster, så lav den på et rotisseri. De vil helt sikkert spørge efter opskriften på en så lækker kylling, når middagen er slut.
Få flere muligheder med en rotisserikurv
Med en rotisserikurv kan du tilberede grøntsager og kød, der er for små til at være på rotisseriet. F.eks. er en rotisserikurv helt perfekt til at tilberede hot wings, stegt flæsk, kartofler og små grøntsager. Det giver dig mange flere muligheder for at tilberede mad på grillen, da du kan lave et helt måltid på den. Da rotisserikurven roterer under tilberedningen, får maden en jævn og lækker tilberedning. Hvis din grill er stor nok, kan du også tilberede andet mad, samtidig med at rotisserikurven er i gang. Nogle af rotisserikurvene kan skilles ad, så du kan bruge den som pande eller wok.
Sådan får du det rette udstyr til din grill
For at du kan blive en rigtig grillmester, skal du have det rette grilludstyr. Når du har investeret mange penge i en avanceret grill, skal du selvfølgelig også have udstyret til at lave superlækker grillmad. Heldigvis har Silvan mange former for grilludstyr, som giver dig den perfekte grillaften. Et eksempel på uundværligt tilbehør til grillen er et stegetermometer. En steg skal nemlig hverken få for meget eller lidt stegning, og et stegetermometer er ideelt til at overvåge stegningen af kød. Så kan du få den steg på rotisseriet, som du drømmer om. Du kan tilberede din steg, alt efter om den skal være rosa, medium eller gennemstegt ud fra en præcis temperatur.
Det er også andre typer af grilludstyr, som du med fordel kan købe til din grill. F.eks. er en grillbørste god at have, når du skal fjerne genstridigt snavs fra grillen og rotisseriet. Den vil du blive glad for, da det ofte er meget svært at fjerne belægninger på grillen med en almindelig børste. I øvrigt er det også en god idé at få et grillovertræk. Et grillovertræk beskytter din grill imod vind og vejr udendørs. Da en grill hurtigt kan blive slidt af regn og sol på din terrasse, er et grillovertræk en god investering. På denne måde er du også fri for at sætte den i læ i skuret hele tiden.