Udlejningsmaskiner
Tilbehør
Hvorfor skal du vælge et gulv af beton?
I dag kan du få mange typer gulv, så hvor skal du vælge betongulv? Betongulv har lidt et ry for at give rummet et lidt koldt og industrielt udtryk. Men sådan behøver det slet ikke at være. For selvom beton godt nok ofte er gråt, så er det faktisk muligt at få det i andre farver og tekstureffekter. Og så kan du sørge for, at resten af indretningen gør rummet mere varmt og indbydende. Men hvad så, hvis du fortryder betongulvet senere? Skulle du blive træt af gulvet, har du mulighed for at lægge en anden type gulv ovenpå - uden at skulle rive gulvet op. Hvis du skal have gulvet helt op igen, skal du have fat i en mejselhammer.
Derudover findes der andre fordele med betongulv. Holdbarheden er den ene. Beton er ikke sådan lige at beskadige. Så hvis gulvet skal holde tunge møbler, husdyr og lignende, er det ikke et problem. Det kan holde i rigtig lang tid, hvis du også passer godt på det. Og det er en af de andre fordele. For betongulv kræver ikke særlig meget vedligeholdelse. Du skal bare forsegle eller vokse det hver 3.-9. måned og gøre det rent med neutralt rengøringsmiddel. Husk dog på, at et fald på betongulv kan være ret hårdt, og så er det fodkoldt. Men det kan du delvist forebygge ved at lægge tæpper på gulvet og/eller installere gulvvarme under. Husk dog at gulvarmen skal installeres, før du støber gulvet.
Sådan blander du til betongulv
Du må gerne støbe dit eget betongulv, og du kan sagtens blande din egen beton. Der, hvor det kan blive en smule kompliceret, er arealet, du skal dække. Tommelfingerreglen for blandingsfordelingen er: 1 del cement, 2 del sand/grus, og 3 del sten. Dertil skal der bruges 0,7 del vand. Det giver en betonblanding, som kan bruges til moderat slid – hvilket betyder, at det er egnet/stærkt nok til at anvendes som gulv. For at dække 10 m² gulv med en højde på 10 cm skal du bruge 1 m³ beton. Det svarer til 301 kg cement, 520 L sand, 780 L sten og til sidst 170 L vand. Alt efter hvor meget du skal blande, kan du bruge en betonblander til opgaven.
Det kan blive en hård fysisk opgave, hvis du skal støbe betongulv over et meget stort areal. Selv 10 m² kan være en stor opgave. Fordelen ved at lave betonblandingen selv er, at du kan ikke skal betale en professionel til at komme med en betonbil og støbe gulvet for dig. I stedet kan du gøre arbejdet selv og eksempelvis leje en betonblander hos Silvan. Skal du støbe gulv i flere rum eller i meget stort rum, anbefaler vi, at du får assistance i form af flere hjælpende hænder eller en professionel. Husk at betongulv har en lang tørretid. Regn med omkring 28 dage med en gennemsnitstemperatur på 15°C, før betonet er hærdet. Jo koldere det er, des længere tørretid.
Hvilken behandling skal beton have?
Når gulvet er tørret, skal du huske at give betongulvet en efterbehandling. På denne måde sikrer du, at gulvets overfalde er hærdet til at modstå hverdagens brug i form af tramp, stød, ryk osv. Men før du går i gang med efterbehandlingen, skal gulvet have en primer. Primeren er med til at sikre, at dit betongulv har en ensartet overflade. Bland 1 L vand med 1 L primer, og hæld det ud på gulvet. Husk at fordele væsken ud, så der ikke er noget sted, der mangler. En gulvprimer er vigtig for, at overfladebehandlingen bliver pæn, men det alene er ikke nok til at holde gulvet pænt og slidstærkt.
Men hvilken overflade skal du så vælge? Vil du gerne have en overflade, hvor næsten kan alt kan tabes, uden at gulvet tager skade, så er Epoxymaling løsningen. Den bliver ofte brugt på værksted og fabrikker. Du kan både få den som klar eller farvet. Husk dog sikkerhedsmaske, når du påfører epoxymaling, da det er farligt at indånde. Du kan også vælge akrylbaseret gulvmaling, som er mindre farlig at arbejde med, og så skal du blot bruge en malerrulle til at påføre det på gulvet. En tredje løsning er en strukturbehandling (Design floor), som er et cementbaseret slidlag. Det giver en unik struktur på gulvet.
Sådan rengør du betongulv
Ligesom så mange andre typer gulv, så slipper du ikke for rengøring. For at undgå misfarvninger og slitage på gulvet skal du bruge de rigtige rengøringsmidler. Betongulv er heldigvis nemt at tage sig af. Du kan bruge en stiv kost eller støvsuger til at fjerne det løse snavs og sand. Betongulv kan også spules. Det kan være en fordel i et rum som eksempelvis et bryggers eller lille gang, hvor der ofte falder meget snavs og jord på gulvet. Omvendt er det ikke den bedste idé, hvis der står møbler og lignende, som ikke tåler at stå i vand. I så fald skal du flytte møbler og tæpper og lade gulvet tørre, før genstandene kommer på plads igen.
Det er også ret simpel at vaske et betongulv. Når du skal vaske gulvet, skal du bruge et neutralt rengøringsmiddel. Det er vigtigt at holde øje med dette, da betongulv ikke kan tåle syreholdige produkter. I stedet skal du som sagt købe et neutralt produkt, eller du kan lave din egen blanding. Det gør du ved at blande 1 dl sæbespåner med 5 dl vand. Denne blanding kan du bruge til grundrengøringen. Hvis der er kommet pletter på gulvet, kan du kan skure det væk med sæbeblandingen. Alternativ kan du bruge en blanding af vand og pibeler, som du smører på pletten.