Udlejningsmaskiner
Tilbehør
Hvordan fuger du fliser?
Uanset hvor du lægger nye fliser, kan du ikke komme udenom fugning. Alle fliselægninger skal nemlig fuges. Selvom selve ideen med fliselægning indendørs og udendørs i det store billede er ens, så er der alligevel forskel. Du skal nemlig bruge forskellige materialer og redskaber. Til udendørs fliselægning skal du bruge fugesand, som spredes ud imellem fliserne. Derudover kræver det lidt større maskiner og redskaber. Du kan leje maskiner til udendørs fliselægning igennem Silvan. Ved indendørs flisebelægning skal du bruge fugemasse og andre redskaber. Derudover kræver det lidt mere tålmodighed og finesse at fuge. Men lad dig ikke skræmme. Vi giver dig her en guide til at fuge gulvfliserne:
Det skal du bruge:
-
Fugemasse
-
Fugebræt
-
Murerspand
-
Fugebalje
-
Røreværk
-
Skruemaskine
-
Elastisk fuge
-
Fugepistol
Sådan gør du:
Start med at vaske fliserne for en ren overflade.
Bland nu fugemørtlen efter anvisningerne.
Påfør fugemørtlen på fugebrættet. Kør det diagonalt samt på kryds og på tværs over fliser og fuger.
Du må ikke fuge med fugemørtel i hjørnefuger samt imellem gulv og væg.
Sørg ellers for at komme over alle fuger og af flere omgange, så de bliver fyldt ud.
Bliv ved med at påføre fugemørtel, indtil alle fuger er fyldte.
Lad nu fugerne tørre ind. Derefter kan du vaske fliserne af for mørtel.
Til hjørner, samt mellem gulv og væg, skal du påføre elastisk fuge. Brug en pistol til formålet.
Skrab fugerne glatte lige efter.
Slut af med at glitte fugen med en sulfoblanding.
Du kan også se vores videoguide:
Hvilken fliseskærer skal du vælge?
Det er ikke ligemeget, hvilken fliseskæremaskine du vælger. Først og fremmest skal du finde ud af målene på dine fliser. Længden og tykkelsen kan afgøre, hvilken maskine du bør vælge. Men derudover skal du også vide, hvilken type flise du har. Da der kan være forskel på, hvilke typer fliser/materiale maskiner kan skære over. Derudover skal du også afgøre, om det også bliver relevant at skære hjørner af fliserne. Hvis det er tilfældet, skal du have fat i en vinkelsliber eller den elektriske fliseskærer, da de kan gøre arbejde langt bedre end de andre fliseskærere.
Den manuelle fliseskærer er god til porcelænfliser eller stentøjsfliser, som du ofte bruger på badeværelset eller ude i køkkenet. Den kan desuden skære diagonalt, hvis du har brug for det. Har du mindre og bløde fliser, skal du kigge på den elektriske fliseskærer. Den er god til de lette opgaver og kan desuden skære i smig og skære hjørner af. Til de helt store fliser skal du have fat i fliseskæremaskinen. Alle tre fliseskærer kan du leje igennem vores værktøjsudlejning.
Sådan skærer du fliser til
Når du skal lægge flisegulv, så vil de fleste komme ud for, at nogle fliser skal skæres til. Det bedste til formålet er en fliskeskærer, som giver dig et rent, fint snit, og som ikke ødelægger flisen. Til opgaven skal du bruge en tommestok, en blyant og en fliseskære. Start med at måle op der, hvor flisen skal være. Her finder du ud af, hvor meget flisen skal skæres til. Læg et par millimeter til i hver ende (ud over bredden fugerne skal have). Marker med blyant på flisen, hvor du gerne vil skære flisen. Brug derefter fliskeskæren til at lave et snit i flisen og “knæk” den over med håndtaget.
Med hjælp fra fliseskæren er selve projektet med at skære flisen til ret simpel. Det vigtige er dog, at du har styr på målene. Det vil eksempelvis tydeligt kunne ses, hvis flisen ikke går langt nok ind til kanten. Og når du først har skåret flisen – ja, så er der ingen vej tilbage. Har du fliser med mønster, er det mindst lige så vigtigt med et lige og rent snit, da det hurtigt kan ødelægge helheden. Hvis du har et par fliser i overskud, kan du evt. lave nogle prøve-skæringer på dem. På denne måde kan du se, om dine målinger passer. Vil du vide, hvordan du lægger fliserne, kan du se videoen under.
Sådan skærer du et hjørne af flisen
Hvis du blot skal skære et hjørne af flisen, kan du enten leje den elektriske fliseskærer, eller også skal du i stedet have fat i en vinkelsliber. Start med at med at måle op der, hvor flisen skal lægges. Marker derefter med en streg på flisen, hvor du skal skære. Nu kan du skære med vinkelsliberen eller den elektriske fliseskære. Fikser flisen, så du bruger begge hænder til at føre maskinen. Husk at være opmærksom på, hvilken skæreskive du bruger. Til hårdtbrændte klinker bør du anvende en diamantklinge med åben kant. Til bløde fliser, eksempelsvis marmor, bør du anvende diamantklinge med lukket kant. Vi anbefaler at skære flisen udendørs, da det både larmer og sviner en del. Brug høreværn, støvmaske og briller for at beskytte hovedet.
Det skal du være opmærksom på, når du skal rengøre fliser
Når du skal rengøre flisegulvet, skal du være opmærksom på, hvilke typer fliser du har. Der er faktisk en smule forskel på, hvilke produkter du skal bruge. Nogle materialer kan nemlig ikke tåle syreholdige produker – og dem finder du ofte i rengøringsmidler. Til de porøse fliser, der ikke tåler syre, bør du i stedet bruge sæbebaserede rengøringsmidler. Det kan f.eks. være en blanding 1 dl sæbespåner til 5 dl vand.
-
Flisetyper der tåler syreholdige rengøringsmidler tæller:
Glaserede og uglaserede keramiske fliser, granit (se i vejledningen, hvis du har blankpoleret granit).
-
Flisetyper der ikke tåler syreholdige rengøringsmidler tæller:
Terrakotta med glasur, terrazzo, cement, beton, sand-/kalkstand, marmor, basalt, skifer.
Selvom nogle typer fliser tåler sure rengøringsmidler, så skal du stadig være opmærksom på, at fuger ikke kan tåle sure afkalkningsmidler. Så hvis du skal afkalke fliserne, er det vigtigt at mætte fugerne med vand først. Bagefter kan du begynde at afkalke fliserne. Hvis du har vandtætte epoxyfuger, er det dog ikke et problem. Du kan lave en afkalkningsblanding med 2 dl opvaskemiddel til 1 dl eddike og ¼ eddikesyre. Brug en skuresvamp til at løsne kalken med. Skyl efter med vand og tør efter med en klud, så der ikke allerede kommer nye kalkbelægninger. For at fjerne snavs fra fugerne skal du bruge universalrengørringsmiddel, en skuresvamp og knofedt.