El & installation

Udlejningsmaskiner

Loading...
Loading...

Hvilke elinstallationer må du udføre selv?

Hvis du skal i gang med et projekt, som indebærer en form for elinstallation, skal du være opmærksom. Der er findes nogle ting, som du gerne må udføre selv, men hvis du er den mindste i tvivl, bør du forhøre dig hos en autoriseret elinstallatør. Nogen bruger tommelfingerreglen – hvis du kan tilgå installationen uhindret samt slukke for strømmen, må du foretage reparationen eller udskiftningen. Desuden må du udføre el-arbejde op til 250 Volt, såfremt at det er muligt for dig at overholde de andre nævnte kriterier. Derudover må det ikke være en ændring af den grundlæggende og faste elinstallation.

Blandt de projekter, du selv må udføre, finder du:

Udskiftning:

  • Udskiftninger af ledninger og stik til el-apparater

  • Udskiftning af fatning på en lampe

  • Udskiftning af almindelig afbryder med lysdæmpere eller med tidsfunktion osv.

  • Udskiftning af indendørs stikkontakt og afbryder med op til 250 Volt, så længe der er en HFI eller HPFI-afbryder i boligen.

Udskiftning og montering:

  • Udskiftning og montering af forlængerledninger på samlestik og kabeltromler

  • Udskiftning og montering af stik og stikpropper

  • Udskiftning og montering af ledningsapparater på almindelige bløde ledninger

  • Udskiftning og montering af apparatkontakter

Hvilke elinstallationer må du ikke udføre selv?

Der findes også nogle elinstallationer, du ikke må udføre. Det er meget vigtigt, at du får en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaverne. Dels fordi det kræver teknisk forståelse, som kun faglærte har og kan udføre. Men du kan også risikere, at det du prøver at installere, går i stykker. Derudover er det værd at tage med, at din forsikring sandsynligvis ikke dækker eventuelle skader, der er forsaget af uautoriseret installation. Derfor er det bedst at lade en elinstallatør udføre arbejdet. Du kan også snakke med installatøren, hvorvidt der er noget, du kan forberede på forhånd. På denne måde kan du måske spare en timeløn.

Blandt de projekter du ikke selv må udføre, finder du:

  • Udførelse af elinstallationer med strømstyrker over 250 V.

  • Udførelse af elinstallationer der er i vådrumszone 0, 1 og 2.

  • Udførelse af el-arbejde i målertavle eller gruppetavle.

  • Træk af nye kabler til nye elinstallationer, samt montering af nye stikkontakter eller afbrydere indendørs

  • Installation eller udskiftning af afbrydere eller stikkontakter udendørs.

  • Opsætning af halogenlampe, såfremt lampe, ledning og transformer er købt hver for sig.

  • Ændring af faste installationer samt kabelføringer.

Hvad kan du anvende en murrillefræser til?

Hvis du gerne vil gemme kabler og rør i en betonvæg eller murstensvæg, er murrillesaven løsningen. Med en murerillefræser kan du bore/fræse ind i muren. Her laver du et spor af fordybning i muren, hvilket giver plads til at du enten kan sætte et rør eller et kabel ind. Hos Silvan kan du leje en murrillesav med en skæredybde og en skærebredde på op til 50 mm. Du kan derfor lave fordybninger til større kabler eller større rør. Når du lejer murerillesaven hos os, får du en diamantklinge med samt en transport kuffert. Du kan med fordel bruge en kompatibel støvsuger, imens du bruger maskinen. På denne måde bliver støvet fjerne med det samme, og du kan slippe for mange afbrydelser.

Det kan være lidt kompliceret at bore sporene, da de gerne skal være meget præcist udført - uden bump og helst helt lige. Derfor er det en god idé at rådføre sig hos en håndværker, om hvordan du bedst udfører jobbet, hvis du ikke har prøvet det før. Alternativt kan du få en håndværker til at udføre arbejdet for dig. Derudover er det et projekt, der støver og larmer meget. Det er derfor en god idé at dække/lukke af de steder, hvor du ikke vil have støv og støj. Du bør også iføre dig sikkerhedsudstyr og værnemidler bl.a. støvmaske, sikkerhedsbriller og høreværn.